Yli satatuhatta maata pitkin matkustettua kilometriä: Uutuuskirja suomalaispariskunnan hurjasta seikkailusta maailman ympäri

LEHDISTÖTIEDOTE 3.9.2019
NOOB Kustannus
Julkaisuvapaa heti

Yli satatuhatta maata pitkin matkustettua kilometriä: Uutuuskirja suomalaispariskunnan hurjasta seikkailusta maailman ympäri

Maailman ympäri voi matkustaa yhä ilman lentämättä, vaikka hankalaa se on. Tomi Töllin uutuuskirja Panamericana: seikkailuja Latinalaisen Amerikan maanteillä (Noob 2019) kertoo siitä, mitä tällaisella matkalla voi sattua, ja miltä maailman tila maantieltä käsin katsottuna näyttää.

Eräänä marraskuisena lauantaina Tomi ja Jasmin pakkasivat tavaransa pieneen pakettiautoon ja lähtivät matkaan. Neljätoista kuukautta myöhemmin maapallo oli kierretty. Autoiltuja kilometrejä oli kertynyt yli 80 000. Meret oli ylitetty rahtilaivalla, purjeveneellä ja risteilyaluksella.

Panamericana-kirja kertoo tämän matkaprojektin ensimmäisestä puoliskosta Atlantilla ja Latinalaisessa Amerikassa. Paraguayssa matkalaiset joutuvat vääntämään korruptoituneiden poliisien kanssa. Boliviassa kapinoivat intiaanit estävät maahan pääsyn. Perun liikenne taas osoittautuu kaoottiseksi ja siellä koetaan kolari. Nicaraguassa kansa tekee vallankumousta ja Guatemalassa purkautuu tulivuori.

Kuulostaa hurjalta. Mutta mikä matkalla oli vaikeaa, mikä taas yllätti positiivisessa mielessä?

”Mitä itse matkaamiseen tulee, pelkäsimme ennalta Etelä-Amerikan teiden kuntoa. Ne olivat kuitenkin joitain Perun vuoristo-osuuksia lukuun ottamatta yllättävänkin helppoja ajettavia. Sen sijaan merien ylitykset auton kanssa ja lentämättä ovat hankalia ja kalliita. Erityisen suuri riesa on Etelä- ja Keski-Amerikan väli Kolumbian ja Panaman rajalla, jossa ei mene minkäänlaista tietä. Jos mukana on auto eikä halua lentää, maksaa tämä parin sadan kilometrin siirtymä reilusti yli tuhat euroa. Toisaalta kuusiviikkoinen rahtilaivamatka Euroopasta Etelä-Amerikkaan oli kiinnostava kokemus. En tiedä, tekisimmekö sitä heti toiste”, kertoo Tölli   

Latinalainen Amerikka on monelle paljonkin matkustaneelle suomalaiselle outo ja eksoottinenkin maailmankolkka. Minkälaisia mielikuvia se herätti?

”Etelä-Amerikka oli myös meille molemmille uusi kokemus. Tavallaan yllättävää oli, miten paljon vapaammalta elämä siellä vaikutti. Eurooppaan verrattuna kaikenlaisia sääntöjä oli vähemmän. Kaiketi tämä johtuu siitä, että tilaa on paljon ja ihmisiä vähän. Erityisesti huomasimme tämän Argentiinassa ja Chilessä, jotka ovat hyvin eurooppalaisia maita. Toisaalta Perussa ja Boliviassa on ihan erilaista. Paikoin Andien elämä on perin köyhää, ja muistutti meitä Afrikasta. Tämäkin oli yllätys.”

Maantiematkaajan mielestä yletön ympäristöpessimismi ei ole perusteltua

Matkailun päästöt ja ekologisuus ovat olleet kovasti pinnalla. Ympäristösyyt eivät kuitenkaan olleet pariskunnan perimmäinen syy välttää lentämistä. Tärkeämmässä roolissa olivat seikkailuhenkisyys sekä matkatavan itsenäisyys ja vapaus. Omalla kulkuvälineellä voi ajaa minne haluaa ja milloin haluaa. Matka herätti silti mietteitä ympäristön tilasta ja muuttuneesta asenneilmastosta, joita Tölli pohtii:

”Olimme poissa koko vuoden 2018. Sinä aikana uutisoinnissa on tapahtunut hämmentävä muutos. Ilmastonmuutos ja maata pitkin matkustaminen olivat lähtiessämme marginaaliasioita, palattuamme ne ovat valtavirtaa. Näkemämme perusteella äärisynkkä ympäristöpessimismi ei kuitenkaan näytä ihan perustellulta. Maapallolla on oikeasti valtavasti tyhjää tilaa. Loppujen lopuksi Ihmisiä on aika harvassa ja erämaata paljon. Suurkaupungista toiseen lentämällä maailmasta saa mielestäni väärän kuvan. Väittäisin, että maata pitkin matkustaen asiat asettuvat paremmin oikeisiin mittasuhteisiin.”

Tölli tietää mistä puhuu, sillä hän on kokenut pintatiematkaaja. Kaikkiaan hän muistelee käyneensä hieman yli sadassa valtiossa ja laskee viettäneensä reissussa useamman vuoden elämästään.

Hänen aiempiin seikkailuihinsa lukeutuvat muun muassa junamatka Vietnamista Hong Kongin kautta Suomeen sekä autoilu Kapkaupungista Afrikan halki Eurooppaan. Siviilielämässään kahdesti rauhanturvaajanakin palvellut Tölli on yrittäjä. Koulutukseltaan hän on diplomi-insinööri.

Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita Helsingin keskustakirjasto Oodiin sunnuntaina 8.9. Kirjailija Tomi Tölli kertoo tällöin matkastaan kirjaston ensimmäisen kerroksen Maijansalissa kello 13 alkaen. Kaikille avoin ja maksuton luento on myös Panamericana-kirjan virallinen julkaisutilaisuus.   

Tilaisuuden Facebook-linkki

Tilaa arvostelukappale:
info@noobkustannus.fi
Arvostelukappaleen voi saada myös pdf-muodossa.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Tomi Tölli, tomi@havaintoja.com, 050-342 1790

Tomi Tölli
Panamericana: seikkailuja Latinalaisen Amerikan maanteillä
ISBN: 978-952-69242-0-5 (painettu)
ISBN: 978-952-69242-1-2 (e-kirja epub)
Noob Kustannus 2019

Sisällysluettelo ja reittikartat
Valokuvia median käyttöön

#panamericanakirja